Сучасна автоматизо
Головна » 2013 » Жовтень » 11 » Практичний тренінг „Догляд за інкурабельними хворими”
10:56
Практичний тренінг „Догляд за інкурабельними хворими”
   Програму тижня продовжив практичний тренінг для студентів-волонтерів вищих навчальних закладів І-ІІ р.а. „Догляд за інкурабельними хворими”. Він організований і проведений з метою підвищення рівня знань і вмінь волонтерів, які надають допомогу пацієнтам хоспісу. Участь у практичному тренінгу взяли студенти медичних училищ і коледжів Рівненщини, Луцького базового медичного коледжу, Новоград-Волинського медичного коледжу, Кременецького медичного училища ім.. А.Річинського, майбутні соціальні працівники із Дубенського педагогічного коледжу РДГУ, викладачі геронтології, паліативної медицини, психології, волонтери церкви ЄХБ „Віфанія” м. Дубно.
   Захід розпочався із знайомства за круглим столом, де з вітальним словом до учасників звернулась директор Дубенського медичного коледжу Надія Олексіївна Венгрин . Вона відмітила, що за останні роки серед студентської молоді значно пожвавився волонтерський рух і це є свідченням того, що молоде покоління зростає небайдужим до чужої біди, готовим прийти на допомогу тим, хто її потребує.
Н. Венгрин ознайомила волонтерів із сучасним етапом розвитку паліативної медицини в Україні, наголосила, що кількість людей, які потребують допомоги на кінцевому етапі невиліковних захворювань є значно більшою за можливості існуючих у державі хоспісів. Не винятком у цьому є і наша область, де поки що існує лише одне відділення паліативної медицини у м. Дубно. Вона розповіла про значення допомоги, яку надають волонтери у відділенні, відмітила, що добровільними помічниками медичного персоналу є не лише студенти коледжу, а й представники різних релігійних конфесій, просто небайдужі люди.
   Директор презентувала новий практичний посібник для волонтерів «Всім, для кого чужої біди не буває, хто співчуває, підтримує та допомагає», розроблений завідуючим відділенням „Лікувальна справа”, „Акушерська справа” Гаращаком Петром Йосиповичем. В ньому зосереджені цінні практичні поради для волонтерів по здійсненню догляду за пацієнтами з обмеженими можливостями до пересування, з гострим та хронічним больовим синдромом, при виникненні кризових станів. Посібник містить поради для волонтерів-початківців. Він може слугувати цінним джерелом інформації для всіх бажаючих надавати паліативну допомогу невиліковно хворим людям і забезпечувати всебічну підтримку їхніх рідних.
   Перед волонтерами виступив лікар-терапевт відділення паліативної медицини Коник Андрій Олексійович. Він розповів, що серед пацієнтів відділення переважну більшість складають онкологічні хворі ІV клінічної групи, є хворі у кінцевому періоді захворювань внутрішніх органів, хворі після перенесених інсультів, травм. Майже всі пацієнти не можуть самостійно рухатися, тому потребують ретельного догляду і піклування. А. Коник відмітив важливість комплексного підходу у забезпеченні їм медичних, психологічних, соціальних і духовних аспектів паліативної допомоги. Виступаючий розповів, що провідним симптомом, який супроводжує кінцевий етап більшості захворювань є біль та зупинився на методах визначення ступеня інтенсивності болю та важливості своєчасного і адекватного знеболення.
   Психолог відділення паліативної медицини Мельник Олена Василівна розповіла волонтерам про особливості психології невиліковно хворих людей та їх родичів, про труднощі спілкування з ними, дала ряд корисних практичних порад з налагодження довірливих зв’язків з пацієнтом для забезпечення його психологічного комфорту. Вона підкреслила, що пацієнт у кінцевій стадії невиліковної хвороби, як ніхто інший, потребує спілкування, яке не лише відволікає від дошкульних симптомів хвороби, а й дає можливість хворому не відчувати себе самотнім. Проводячи догляд за пацієнтами, медичні сестри не завжди мають можливість приділити спілкуванню достатньо уваги. В цьому їм допомагають волонтери відділення.
   Цікавим для присутніх був виступ старости групи волонтерів Дубенського медичного коледжу, студентки ІІІ курсу Наталії Воробей. Вона підготувала презентацію про роботу волонтерського загону у якій відмітила, що понад тридцять студентів - волонтерів коледжу активно долучаються не лише до роботи з хворими у відділенні паліативної медицини, а й взяли участь у цілому ряді заходів і акцій, спрямованих на збір коштів чи допомогу людям похилого віку, інвалідам, дітям позбавленим батьківського піклування та ін.. Волонтери провели ряд санітарно-освітніх акцій серед громадян міста з профілактики інсультів, туберкульозу, СНІДу, шкідливих звичок у молоді.
Після короткої теоретичної частини всі учасники завітали у одну з навчальних кімнат на базі відділення паліативної медицини, де відбулося практичне тренінгове заняття „Особливості догляду за пацієнтами зі зниженою рухомістю”. Його провели викладач загального догляду Метелюк Наталія Миколаївна та студенти ІІІ курсу відділення «Лікувальна справа».
  Студенти під контролем викладача продемонстрували присутнім сучасну методику виконання процедур з догляду за важкохворими пацієнтами. З допомогою багатофункціонального фантому та предметів догляду за хворими присутніх навчали методики перекладання нерухомих пацієнтів та користування функціональним ліжком, виконання заходів з профілактики пролежнів ( надання положення Сімса, Фаулера, підкладання гумового кола, валиків, користування протипролежневим матрацом), проведення годування важкохворих.
    Отримані практичні вміння учасники тренінгу мали змогу закріпити безпосередньо у відділенні паліативної медицини під час відвідування хворих. Знайомство з роботою відділення та його пацієнтами викликало особливий інтерес у присутніх, більшість з яких перебували у відділенні такого профілю вперше. Лікар-терапевт відділення Коник А.О., сестра медична старша Джус С.В., та студенти-волонтери Дубенського медичного коледжу Воробей Наталія, Хижий Богдан, Іщук Сергій, Рибачук Альона і Бучок Мар’яна знайомили присутніх з структурою відділення, умовами, створеними для перебування пацієнтів та для роботи медичного персоналу. Учасників тренінгу цікавили питання про покази до госпіталізації у відділення, куди слід звертатися родичам хворого для скерування на лікування, за рахунок яких коштів утримуються пацієнти відділення, про об’єм та види допомоги, яка надається волонтерами та багато інших.
   Після завершення тренінгу директор коледжу Венгрин Н.О. вручила сертифікати учасника всім присутнім та висловила надію, що знання і вміння отримані на тренінгу, студенти-волонтери зможуть успішно застосувати при наданні допомоги важкохворим пацієнтам у найбільш скрутний період їх життя.

Переглядів: 2620 | Додав: Іван | Теги: круглий стіл, тиждень паліативної допомоги, хоспіс, Дубно, жовтень, практичний тренінг, 2013 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]