Сучасна автоматизо
Головна » 2013 » Червень » 4 » Ефектні засоби застосування звичайних знань з фізики та хімії
23:06
Ефектні засоби застосування звичайних знань з фізики та хімії

Ми живемо в такий час, коли фізика та хімія проникли до всіх сфер життя. Від свого народження і аж до смерті людина, хоче вона того чи ні, «спілкується» з цими науками. Так, дитина споживає іонітне молоко, школяр несе портфель, ручку, зошити, дорослі різним транспортом доїжджають на роботу, а там працюють за верстатом чи за компютером… З фізикою та хімією пов’язана поява нових джерел енергії, створення синтетичних матеріалів із властивостями, яких не мають природні, освоєння космосу…

Під час декади загальноосвітніх та соціально-економічних дисциплін у Дубенському медичному коледжі викладачами фізики Поліщуком В. М. та хімії Коритнюк О. М. було проведено виховну годину «Ефектні засоби застосування звичайних знань з фізики та хімії» для студентів І АЛ(9) курсу.


Заздалегідь було відібрано досліди з видимими яскравими ефектами, для виконання яких не потрібно спеціальних приладів та реактивів. А перед студентами І АЛ(9) курсу стояло завдання самостійно відшукати інформацію про речовини, які вони використовували, знайти їхнє застосування в медицині та пояснити суть певного фізичного чи хімічного процесу.

Щоб відчути себе справжніми вченими, студенти виконували досліди самі.


За допомогою камери та мультимедійного проектора присутні краще бачили те, що відбувалося на демонстраційному столі. «Фізико-хімічна лабораторія» була «оснащена» правилами техніки безпеки у вигляді малюнків, ребусами та анекдотами про фізику і хімію. У залі були присутні студенти та викладачі, які активно розгадували ребуси, вели таку собі «фізико-хімічну розумову розминку».


Найбільш цікавими та ефектними виявились досліди «Колесо від велосипеда», «Неньютонівська рідина» з фізики та «Фараонові змії», «Гасіння свічки» з хімії.


Отже, звичайні речі: крохмаль, сода, оцет, колесо від велосипеда та багато інших, які є в кожній оселі, допомагають описати, пояснити, розкрити суть важливих фізичних та хімічних процесів, зокрема й тих, що пов’язані з медициною.

Фізика та хімія, як науки, дуже потрібні і корисні, але лише тоді, коли вони в «руках» людей, що мають глибокі і міцні знання з цих предметів. Тоді ці люди приносять користь суспільству, не допускають екологічних катастроф, дбають про здоровя планети.

                      Викладач хімії Коритнюк О.М.
Переглядів: 1277 | Додав: Аскольд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]