Сучасна автоматизо
Головна » 2013 » Жовтень » 18 » Круглий стіл „Проблеми розвитку паліативної медицини та хоспісної допомоги в Рівненській області”
12:35
Круглий стіл „Проблеми розвитку паліативної медицини та хоспісної допомоги в Рівненській області”
У четвер, 10 жовтня, в програмі тижня паліативної та хоспісної медицини, у Дубенському медичному коледжі відбулося засідання Круглого столу „Проблеми розвитку паліативної медицини та хоспісної допомоги в Рівненській області” за участю дирекції коледжу та керівників закладів охорони здоров’я, а також представників громадських організацій та засобів масової інформації.
Розпочала засідання директор коледжу Венгрин Надія Олексіївна, яка звітувала про роботу виконану за 2 роки управлінням охорони здоров’я Рівненської облдержадміністрації, колективом колежу і відділенням паліативної медицини для того, аби створити пацієнтам відділення комфортні умови перебування і забезпечити належний догляд і знеболення.
Яким стало це відділення зараз, - зазначила Надія Олексіївна, видно з демонстрації кращих робіт переможців конкурсу відеосюжетів, створених волонтерами коледжу студентами ІІ курсу Огороднік Іриною, Давидюком Іваном, Черенюком Дмитром, Калушкою Іванною, Грицайчук Ольгою, Попович Тетяною.
В процесі роботи „Круглого столу” відбувся обмін думками з приводу залучення до вирішення наявних проблем в хоспісі медичних працівників та  громадських установ області а також волонтерів та представників різних релігійних конфесій.
Присутні могли впевнитись у тому, що проведено справді велику організаторську роботу для налагодження благодійної спонсорської допомоги, як від громадян міста, релігійних общин, так і від міжнародних благодійних організацій. Завдяки такій допомозі відділення майже повністю забезпечено функціональними ліжками, постільною білизною, одіялами та подушками.
Допомога із Дубенського відділення організації Червоного Хреста в Україні забезпечила потреби відділення в овочах. Директор коледжу подякувала усім небайдужим людям, які надають посильну допомогу пацієнтам відділення. У тому числі добровольцям-волонтерам, які є розрадою для хворих.
У своєму виступі завідуючий відділенням паліативної медицини Кружайло Микола Володимирович відзначив головні проблеми роботи відділення у вирішення яких могла б допомогти громадськість міста і області. Насамперед це роз’яснювальна робота серед жителів області.
Хоспіс – це не будинок для інвалідів чи престарілих – це спеціалізований заклад для інкурабельних хворих, які знаходяться в термінальній стадії і завдання хоспісу забезпечити пацієнту гідні людини умови на останньому відрізку життя.
Надія Олексіївна поділилась своїми планами щодо створення на базі відділення виїзної мобільної бригади для надання паліативної допомоги за місцем проживання хворого. Присутній на засіданні головний лікар Дубенської станції екстреної швидкої медичної допомоги Вагілевич Яків Ярославович зауважив, що створення такої бригади значно розвантажило б роботу швидкої допомоги, адже такі хворі повинні перебувати на спеціальному обліку і отримувати спеціалізовану допомогу на основі призначення лікаря.
У своєму слові Ващук Світлана, представник Рівненського відділення „Всеукраїнської мережі ЛЖВ” відзначила, що Дубенський хоспіс дуже змінився від часу заснування. За 2 роки дійсно багато зроблено. Вона акцентувала увагу присутніх на психологічному аспекті самопочуття невиліковно хворого і шляхах вирішення цієї проблеми.
Участь в обговоренні проблеми паліативної допомоги взяли також Артемовський Ярослав Михайлович, начальник управління охорони здоров’я Дубенської міської ради, Кондратюк Олег Петрович, начальник відділу охорони здоров’я Дубенської районної державної адміністрації, Круцик Василь Володимирович, заступник начальника відділу охорони здоров’я Дубенської міської ради, Порицький Віктор Миколайович, головний лікар Дубенської ЦРЛ, Новосад Віталій Дмитрович працівник управління соціального захисту, сім’ї, молоді та спорту.
Насамкінець з цієї нагоди Надія Олексіївна вручила грамоти кращим працівникам відділення та грошові винагороди. Серед нагороджених Людмила Баранюк, Галина Тимощук , Руслана Павлюк та Олена Левун.
Проведений захід вселяє надію, що спільними зусиллями держави і громадських організацій та усіх небайдужих людей ми зможемо забезпечити гідне, відповідне європейським стандартам перебування інкурабельних хворих у хоспісі.
Заступник директора з навчальної роботи Малюта В.Р.
Переглядів: 1612 | Додав: Іван | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]