Сучасна автоматизо
Головна » 2013 » Жовтень » 14 » Міжнародна науково-практична конференція «Місце народної та нетрадиційної медицини в паліативній допомозі» (м.Київ)
11:30
Міжнародна науково-практична конференція «Місце народної та нетрадиційної медицини в паліативній допомозі» (м.Київ)
    13 жовтня вся світова спільнота відзначала Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги. З цієї нагоди у місті Київ 10-11 жовтня 2013 року на базі ДВНЗ «Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика» відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Місце народної та нетрадиційної медицини в паліативній допомозі».
     Голова громадського об’єднання «Ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги», ректор ПВНЗ «Київський медичний університет УАНМ», доктор медичних наук Василь Князевич назвав паліативну допомогу пріоритетним напрямком розвитку медицини сьогодення, ознайомив присутніх із положеннями Національної стратегії розвитку системи паліативної допомоги в Україні до 2022 року. На цьому науковому форумі були присутні представники МОЗ, зокрема Є.Мороз, заступник директора департаменту реформ та розвитку медичної допомоги та Ю.Губський, директор ДП «Інститут паліативної та хоспісної медицини МОЗ України», які в своїх виступах підвели підсумки діяльності цієї галузі за останній рік. Водночас, головними завданнями на майбутнє було названо: удосконалення нормативно-правової бази, створення реєстру паліативних хворих та розгортання громадського руху по підтримці невиліковних пацієнтів та їх родин. Особливий акцент зроблено на необхідність розвитку спонсорства паліативної допомоги та підтримки паліативних хворих духовенством різних конфесій.
О. Гладкий, директор комітету МОЗ з питань народної та нетрадиційної медицини відзначив значення народних засобів у формуванні здорового способу життя та роль нетрадиційних методів лікування у профілактиці невиліковних захворювань А. Царенко, кандидат медичних наук, доцент кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО ім. П. Шупика, радник голови правління «Ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги», відзначив, що використання міжнародного досвіду організації надання паліативної та хоспісної медицини дасть можливість створити власну оптимальну модель паліативної та хоспісної допомоги (ПХД), яка може бути інтегрованою в діючу систему охорони здоров’я та соціального захисту населення і забезпечить якість надання ПХД як найбільшій кількості інкурабельних хворих та членам їхніх родин. Про застосування методів народної та нетрадиційної (комплементарної, альтернативної) медицини в клінічній практиці та в паліативній та хоспісній допомозі доповідали ряд провідних науковців України під час роботи секційних засідань. Великий інтерес аудиторії викликали виступи із питань використання рефлексотерапії в паліативній допомозі, застосування гомеопатії та аюрведичної медицини у онкохворих. Як відомо, люди похилого та старечого віку становлять значну частку паліативних пацієнтів. Саме ця категорія хворих надає перевагу лікуванню травами та іншими народними засобами. Тому виступ відомого фітотерапевта та цілительки Наталії Зубицької (Земної) «Народна медицина для подовження та поліпшення життя» викликав багато запитань присутніх в залі.
Під час секційного засідання представник наукової еліти Китаю професор Сюй Минтан провів майстер-клас із використання медицини мислеобразів, одного із напрямів нетрадиційної медицини, для паліативних хворих. На даному етапі розвитку паліативної та хоспісної допомоги в Україні відкриваються хоспіси та відділення паліативної медицини, створюються виїздні служби при лікувально-профілактичних закладах охорони здоров’я різних рівнів надання медичної допомоги, відбувається активний розвиток волонтерства. Під час другого дня конференції був проведений семінар, на якому своїми знаннями та багаторічним досвідом роботи в паліативній та хоспісній медицині із присутніми поділились медики із Австрії.

Доктор Харальд Ретшицеггер, головний лікар організації Карітас Віденської Архіпархії, ознайомив учасників конференції з головними засадами міждисциплінарної і мультипрофесійної спільної роботи в паліативній допомозі.

Особливості роботи денних центрів в хоспісі і паліативній допомозі висвітлив Мартін Сорге, всесвітньовідома легенда у царині паліативної допомоги, колишній керівник служби по догляду мобільного хоспісу Карітас Відня. Під час роботи конференції працювали численні виставки новинок медичної літератури, фітопрепаратів та інших засобів традиційної та нетрадиційної медицини.

Учасник конференції, заступник директора із науково-методичної роботи,
викладач геронтології, геріатрії та паліативної медицини
Диліна Тамара Іванівна.
Переглядів: 1044 | Додав: Іван | Теги: паліативна медицина, жовтень, Міжнародна конференція, 2013, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]