Сучасна автоматизо
Головна » 2013 » Квітень » 10 » ПОДОРОЖ ДО БІЛОРУСІЇ
21:18
ПОДОРОЖ ДО БІЛОРУСІЇ

Нещодавно студенти та викладачі нашого коледжу разом з колективом Кременецького медичного училища імені Арсена Річинського побували з дружнім візитом у сусідній Білорусії – краю віковічних лісів, синьооких гір та озер, краю героїчного минулого та цікавого сьогодення.

Поїздка наша тривала 4 дні, тому кожна хвилина була пізнавальною та корисною. За цей короткий час нам вдалося побачити багато цікавого. Перше наше знайомство з історичним минулим краю відбулося у місті Брест, де ми відвідали меморіальний комплекс «Брестська фортеця – герой». За роки існування музею та меморіалу фортеця над Бугом стала центром військово-патріотичного виховання. Саме тут несуть вахту пам’яті учні та студенти, щоб віддати данину поваги тим, які ціною власного життя до останнього подиху боронили рідну землю від ворогів. Усіх нас до глибини душі вразило побачене та почуте, адже перед нами ще раз відкрилися сторінки Великої Вітчизняної війни. Ми ще раз мали змогу переконатися про необхідність пам’яті минулого та мудро і відповідально відноситися до сьогодення.



Наступним нашим знайомством з країною була зупинка у невеликому місті Несвіж, що у Мінській області. Тут ми відвідали Архітектурний комплекс резиденції династії князів Радзівілів. Комплекс входить до світової спадщини ЮНЕСКО.

Своєю розкішшю нас вразили чудово реставровані кімнати-зали – золота, срібна, мармурова, які оздоблені  дорогоцінними породами дерева, металами та коштовним камінням. Не менш вражаючими були духовна, мисливська, військова та інші зали. Все побачене дало нам можливість уявити величезне культурне надбання білоруського народу.

Досить цікавим був другий день перебування на гостинній білоруській землі. Ми відвідали ще одну пам’ятну місцину – Державний меморіальний комплекс «Хатинь» - символ трагедії білоруського народу, пам’ятник скорботної сторінки історії війни. Цей комплекс увіковічнив пам’ять 2230000 жителів Білорусі, які були знищені ворогами. Відвідання меморіалу дало нам можливість відчути не тільки скорботу про тих, хто загинув, а й гордість за мужність та стійкість нескореного народу, усвідомити крихкість миру, задуматися над вічним.

Багато цікавого нам вдалося побачити і у столиці держави – Мінську. Тут ми оглянули багато історичних пам’ятних та культурних місць. Та «родзинкою» нашої екскурсії стали відвідини Білоруського державного медичного коледжу, куди ми прибули з метою обміну досвідом. Нас гостинно, за давнім слов’янським звичаєм, з хлібом та сіллю зустрічали викладачі та студенти коледжу. Наше подальше спілкування з колегами відбувалося у навчальних аудиторіях, актовій залі, бібліотеці. Студенти та викладачі мали змогу порівняти особливості навчання та працевлаштування у Білорусі та у нас. На згадку про зустріч наша та кременецька делегації подарували коледжу пам’ятні сувеніри, книги та запросили колег та студентів відвідати Україну, приїхати до нас.


Велике враження ми отримали і від відвідин Національної бібліотеки Білорусі, однієї з найбільших і найсучасніших у світі. Будівля має форму ромбокубооктаедра (діаманта) висотою 73,6 м. Бібліотека являє собою 25-ти поверховий будинок з 20-ма читальними залами, президентським конференц-залом, книгосховищами, які займають 23 поверхи, 3-ма оглядовими майданчиками, обслуговується 1500 комп’ютерами, до яких має доступ кожен абонент-відвідувач. Особливістю бібліотеки є підсвічування будівлі, яка стає багатобарвним екраном величезного розміру. Бібліотека є науковим і соціокультурним центром білоруського народу. Її відвідують близько 20 тисяч читачів на добу.



Непомітно минули дні гостин на білоруській землі. Сповнені враженнями, ми повернулися додому. Щиро дякуємо за організацію екскурсії директору Дубенського медичного коледжу Венгрин Н.О., керівнику делегації – заступнику директора з виховної роботи Міскевич В.В.

                                     Павленко Н.Й., викладач української мови та літератури,

                                                      член делегації Дубенського медичного коледжу.

Переглядів: 1164 | Додав: Аскольд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]