Сучасна автоматизо
Головна » 2014 » Грудень » 4 » Засідання методичного об’єднання психологів
13:38
Засідання методичного об’єднання психологів

      03.12.2014 р. У Дубенському медичному коледжі відбулося засідання методичного об’єднання психологів навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Рівненської області. Учасники методоб’єднання обговорювали актуальну на сьогодні тему професійного вигорання педагогічних та медичних працівників. Адже за даними дослідження американського Національного інституту проблем здоров’я і професійної безпеки у наш час більше 35 млн. людей у всьому світі страждають клінічною формою синдрому професійного вигорання.

      На початку засідання до учасників семінару звернулася із вітальними словами директор ВКНЗ «Дубенського медичного коледжу», кандидат медичних наук Венгрин Надія Олексіївна.  
      Практичний психолог ВКНЗ «Дубенського медичного коледжу» - Гладин А. М. виступала із слайд-презентацією на тему «Синдром професійного вигорання». Алла Миколаївна розповіла про так звану «групу ризику», які найбільш схильні до вигорання  та про фактори й причини  які призводять до виникнення цього синдрому у працівників, що працюють у сфері «людина-людина», а саме лікарі, викладачі, психологи.

Процес вигорання виникає в результаті внутрішнього накопичення негативних емоцій без відповідної «розрядки» і розвивається поступово. Спочатку у «вигораючого» починає зростати напруга у спілкуванні. Далі емоційна перевтома переходить у фізичну, людина не відчуває в собі сил для виконання навіть дріб'язкових справ, доводиться докладати багато зусиль, щоб примусити себе приступити до роботи.  Така втома може провокувати стан пригніченості, апатію, спалахи роздратування, відчуття постійної напруги, дискомфорту. Стає усе важче зосередитись на виконуваній роботі, усе частіше з голови вилітають важливі справи. Людина вже не завжди здатна стримати викликане оточуючими роздратування, виникає потреба усамітнитися, обмежити контакти. Якщо ж це не вдається , то спрацьовує певна захисна реакція організму, яка може виражатися у байдужості до людей, цинізмі і навіть агресії.
     Тому варто навчитись звертати увагу на позитивні моменти життя і вміти бути вдячними за них. Негативне запитання «За що?» бажано перетворювати на позитивне «Для чого?». Для чого у моєму житті з'явилась та чи інша неприємна ситуація? Які висновки я маю з неї зробити? Чого я маю в цій ситуації навчитись?
      Якщо з таких позицій підходити до життєвих ситуацій, то вони перестають сприйматися як проблеми, і життя починає сприйматись як школа, де події і ситуації складаються таким чином, щоб ми могли навчитись саме тому, що нам потрібно.  
        Пам’ятайте, що подібне притягує подібне: чим ми цей світ наповнюємо через думки, емоції, вчинки, те до нас і повертається. Як говориться у відомій приказці: «Що посієш, те й пожнеш».

Не менш цікавими та пізнавальним  для учасників семінару були виступи: Мельник Олени Василівни психолога відділення паліативної медицини на тему «Психологічний мікроклімат у медичному колективі», Остапчук Руслани Сергіївни  викладача з «Основ загальної та медичної психології» ВКНЗ «Дубенського медичного коледжу» на тему «Педагогічна креативність у структурі педагогічної обдарованості викладача», Козлинець Олени Юріївни голови обласного методичного об’єднання психологів на тему «Обговорення психологічних проблем, які виникли в умовах сучасності».

Гладин Алла Миколаївна завершила засідання проведенням тренінгу «Синдром професійного вигорання», в якому всі психологи прийняли активну участь. Після тренінгу запрошені учасники методоб’єднання висловлювали свою вдячність за приємну гостинну атмосферу та плідну працю.

Переглядів: 1331 | Додав: Іван | Теги: Дубно, медколедж, психологія, тренінг, методичне об'єднання | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]